Dieta niskowęglowodanowa - przeznaczona jest dla osób chorych na cukrzycę. Prawidłowo prowadzona może być lekiem, umożliwiającym utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Wartości spożywanych węglowodanów i tłuszczów ustala lekarz indywidualnie dla każdego pacjenta. Ważnym elementem diety, jest również regularność posiłków (5 dziennie o stałych porach).

Cukrzyca jest najczęstszą z chorób przewlekłych XXI wieku. Jedną z przyczyn jej powstawania jest otyłość. Niewyrównana glikemia może być powodem kolejnych powikłań, jak uszkodzenie nerek, wzroku, choroby wieńcowej, uszkodzenia mózgu.

Bardzo istotne jest zapobieganie wystąpienia insulinooporności, która poprzedza często cukrzycę typu 2.

W cukrzycy, zalecane są produkty z pełnego przemiału oraz rośliny strąkowe zawierające dużo błonnika, który wiąże metale ciężkie i cholesterol i pomaga usunąć je z organizmu. Poza tym ryby zawierające dużo kwasów z grupy omega 3 i omega 6.

U osób z cukrzyca ilość tłuszczów powinna być ograniczona do 25% dziennej energetyczności diety, czyli do poziomu poniżej 40g.

Zaleca się suplementować witaminę C, podnoszącą odporność organizmu, ponieważ cukrzycy częściej zapadają na infekcje bakteryjne i wirusowe. Najlepiej poprzez zwiększone spożycie kapusty kiszonej, owoców cytrusowych, czarnej porzeczki, dzikiej róży. Kolejną ważną witaminą jest B-karoten pomocny w procesach widzenia oraz zwalczający wolne rodniki. Zaleca się podawać również magnez. Dobrym źródłem magnezu jest kakao, siemię lniane, soja, pestki dyni.