Dieta bezglutenowa - polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten (szczególnego rodzaju białka). Głównym źródłem glutenu są żyto, pszenżyto, pszenica, orkisz i jęczmień. Wprowadzenie jej eliminuje u chorych przykre objawy jak zmęczenie, bóle brzucha, wzdęcia, wymioty, biegunkę czy bóle stawów.

Stosując tę dietę należy wyeliminować również produkty wysokoprzetworzone, mogące zawierać dodatki z pszenicy i innych zbóż glutenowych.

Zalecane są produkty z kukurydzy, ryżu, soi, gryki, prosa, komosy ryżowej, ziemniaki, cahnihua, sorgo.

Jak w przypadku każdej diety eliminacyjnej, powinna być odpowiednia diagnostyka, która potwierdzi konieczność jej prowadzenia. Ze względu na restrykcyjny charakter diety, nie jest ona polecana dla osób zdrowych np. w celu odchudzania. Prowadzenie jej często wymaga suplementowania żelaza, cynku, wapnia i witamin B1, B2 i B12.