Dieta bezlaktozowa - przeznaczona jest dla osób, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku. Polega na całkowitej bądź częściowej eliminacji produktów zawierających laktozę. Często osoby z nabytym niedoborem laktazy (enzymu rozkładającego laktozę) nie muszą całkowicie eliminować produktów mlecznych, a jedynie je ograniczyć do poziomu dopuszczonego limitu ustalanego przez lekarza. Natomiast osoby z wrodzonym niedoborem laktazy muszą zrezygnować z tych produktów całkowicie, ponieważ nieprzestrzeganie tej zasady może zagrażać ich zdrowiu i życiu.

Zarówno osoby z pierwotnym i nabytym niedoborem laktazy mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji (maślanki, kefiry, jogurty, kwaśna śmietana) ponieważ zawarte w nich bakterie probiotyczne wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego. Na ogół dobrze tolerowane są sery twarde (cheddar, gouda, parmezan).

Mleka pochodzenia zwierzęcego można zastąpić produktami roślinnymi: mlekiem sojowym, gryczanym, ryżowym, kokosowym i kukurydzianym.

Przy wykluczeniu produktów mlecznych należy zwiększyć w pożywieniu inne źródła wapnia jak ryby, nasiona roślin strąkowych i ich kiełki, zielone warzywa.