Dieta niskobiałkowa - przeznaczona jest dla osób zmagających się z niewydolnością nerek i wątroby. Należy ja stosować również w przypadku chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego. Polega przede wszystkim na ograniczaniu produktów białkowych w diecie, co ma na celu zmniejszenie wytwarzania toksycznych produktów przemiany białkowej, które mogą uszkadzać narządy i doprowadzać do ich destrukcji. Ilość dostarczanego białka, powinna być ograniczona do poziomu, przy którym nie powoduje ono niekorzystnych reakcji w organizmie ale wciąż dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Zaleca się by około 75% dostarczanego białka było pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, ryby, jaja itp.) Białko z produktów roślinnych stanowią niekompletne źródła aminokwasów, co może powodować przemiany do związków obciążających organizm.

W diecie niskobiałkowej, głównym źródłem energii dla organizmu są węglowodany i tłuszcze. Ważną cechą diety, jest zmniejszenie białka do granic tolerancji tego składnika.

Dieta niskobiałkowa często nie pokrywa zapotrzebowania na wapń, żelazo i witaminy rozpuszczalne w wodzie, stąd wskazane jest je suplementować.

Dieta niskobiałkowa stosowana jest pod kontrolą i na zlecenie lekarza, który ustala indywidualna wartość białka w diecie.